Ugye ma sem feledkeztél meg a megfelelő folyadékpótlásról?

1514010_678047492329570_7066761843789127501_n

Bistos sok helyről hallottad már a napi folyadékbevitel fontosságát. Ha érdekel a téma, akkor ma erről olvashatsz bővebben! A legtöbb esetben ezek a kérdések jönnek:

Hogyan tudod rászoktatni magad a vízivásra?

Hogyan igyak meg naponta 2-3 liter vizet?

Gondolom már Te is sokszor feltetted ezt a kérdést, mert úgy érezted, hogy ez egyszerűen képtelenség. Én is így voltam ezzel. Évekkel ezelőtt naponta 1 liter rostos vagy szénsavas üdítőt is megittam, jó esetben még 1-2 csésze teát persze azt sem üresen, hanem mézzel. Tehát nem kevés cukrot vettem magamhoz nap mint nap. Szerencsére nagyon sokat sportoltam világéletemben és nem híztam el, de nyilván ez a sok cukor nemigazán használt az egészségemnek. Így aztán elhatároztam, hogy rászoktatom magam a vízre.

1514010_678047492329570_7066761843789127501_n

Eleinte nagyon nehezen ment, mindenhol más az ize és kezdetben több erőfeszítés kellett amikor egy egész pohár vizet meg kellett innom. Ismerős neked is, ugye? Sokan panaszkodtak erről. Nekem az segített, hogy eleinte csak keveset ittam egyszerre, de minél többször és a rostos és szénsavas üdítőket teljesen kiiktattam. Tehát a fokozatos átállás volt az, ami nekem bevált. Mellette még nagyon nagy segítséget nyújtott, hogy sokat olvastam a vízivás szükségességéről és hasznáról az egészség megőrzésében.

Igen nagy hatással volt rám Dr. Fereydoon Batmanghelidj kutató orvos  érdekes felfedezése.

Évtizedeken keresztül kutatta a “natúr, sima” víz gyógyító képességét.  Az alábbi összefüggést fedezte fel, ami alapjaiban rengette meg a nyugati orvostudomány alapjait:

“A krónikus fájdalmat a testben, amit nem lehet megmagyarázni semmilyen sérüléssel vagy gyulladással, mindenekelőtt krónikus vízhiányként kell értelmezni, azon a területen, ahol a fájdalmat észleljük. Ezekre a fájdalom jelzésekre elsődlegesen és kizárólagosan úgy kell tekintenünk, mint a dehidratáció intő jeleire a testben, mielőtt bármilyen bonyolult eljárást erőltetnénk a páciensre.” Dr. Fereydoon Batmanghelidj M. D.

Az emberi test egy bio-elektromos víz gépezet, ami az optimális működéshez 20 kilogrammonként naponta legalább 1 liter vizet igényel. A vér maga is nagyrészt vízből áll. A tüdőfolyadék (ami salakanyagokat s tápanyagokat is szállít) négyszer annyi liter, mint ahány liter vérünk van s persze abból a vízből áll, amit elfogyasztunk. Szó szerint minden egyes sejtünk, amiből testünk áll, az életét a tiszta friss vízellátásnak köszönheti. Ha testünk nem kap folyamatos és minőségi vízellátást, akkor el kell döntenie, hogy mely funkcióktól vonja el a vizet.. Egyes funkcióktól megvonja a vizet, hogy a rendelkezésre álló víz elég legyen a létfontosságúbb dolgokhoz. Például az agy teljes prioritást élvez így, amíg meg nem kapja a számára elengedhetetlen vízmennyiséget, addig bizonyos szervek vízellátása bizony vissza lesz fogva.

Amikor ilyen információt kapunk, az jobban segít abban, hogy tudatos, felelősségteljes döntéseket hozzunk az egészségünk érdekében.

Hogyan segíti a fogyást a vízivás? 

Igyál meg minden fő étkezés előtt 2 pohár, körülbelül fél liter vizet! Ez eltelít és már nem is tudsz olyan sokat enni, mert egyszerűen nem fér beléd több. Ez már 1,5 liter és még étkezések után 1-2 órávál 1-1 pohár víz és megvan a napi adagod. A reggel éhgyomorra elfogyasztott 2 pohár víz felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat is.

Nemcsak az étvágy elnyomására nagyszerű megoldás, de segíti a nátrium, a méreganyagok és a zsír távozását is. A víz fogyasztása az egyik legjobb természetes elősegítője a fogyásnak és az egészséges életnek.

A szervezetünk csaknem 80%-a víz, ami esszenciális az élethez. Étel nélkül jóval tovább bírnánk, mint víz nélkül. Víz kell az ízületeknek, a salakanyagok távozásához, a felesleges nátrium eltávolításához, az anyagcsere gyorsításához, a vérkeringéshez, a zsírszövetek mobilizálásához, a dehidratáció megelőzéséhez, az izomtónus megőrzéséhez, a bőr és szövetek hidratálásához, a tápanyagok szállításához, a testhőmérséklet megőrzéséhez …

tiszt_tott-v_z

Elég napi 1,5-2 liter vizet meginni naponta?

A szükséges víz mennyisége függ a testedtől és az életviteledtől is. Általános szabály, hogy mindenkinek legalább 8-10 pohár vizet meg kellene inni naponta, de nagyobb súlyú embereknek többre van szükségük az anyagcsere megfelelő biztosítása érdekében. Akik pedig sportolnak, azoknak még több, akár 4-5 liter folyadék is szükséges lehet.

A koffeinnek például vízhajtó hatása van. De ugyanígy az alkoholnak, teának, diétás üdítőknek is, amelyek hozzájárulhatnak a dehidratált állapothoz. A dehidratáltság pedig rossz koncentrációt, fáradtságot, fejfájást okoz. Tehát ilyen esetekben még több vízre van szükséged.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress